ΕΚΔΡΟΜΗ – ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ

Η Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, κατά το διήμερο 25-26 Οκτωβρίου, πραγματοποίησε μια εθνικού περιεχομένου εκδρομή στην Κορυτσά. Στόχος φυσικά δεν ήταν η πραγματοποίηση μιας εκδρομής υπό την έννοια των συνηθισμένων εκδρομών, αλλά ένα ταπεινό, ευλαβικό προσκύνημα στην ιστορική αυτή περιοχή της ελληνικότατης Β. Ηπείρου, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου.
Στον τόπο τον οποίο το Νοέμβριο του 1940, απελευθέρωσαν οι Δυτικομακεδόνες ήρωες του 53 Σ.Π. στο οποίο Σύνταγμα υπηρέτησαν κυρίως Βοϊώτες και φυσικά πολλοί συγχωριανοί μας Αυγερινιώτες, με νεκρούς και τραυματίες συγχωριανούς μας, στις ιστορικές μάχες του Μοράβα, της Γκόριτσας και του Ιβάν. (Δυστυχώς, οι μόνοι Αυγερινιώτες που συμμετείχαν ήταν, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Τζούλης Γεώργιος και η σύζυγος του Αριστέα, ο εξάδελφος του Κοσμάς Ν. Τζούλης και ο Αλέξανδρος Πούλιος).

korytsa1

 

korytsa2 Οι 84 συμπατριώτες που συμμετείχαν σ’αυτήν την αποστολή, έζησαν στιγμές περίγραπτης
συγκίνησης πατώντας στα αιματοβαμμένα και άγια χώματα της Κορυτσάς, της Μοσχόπολης, του Πόγραδετς και της Μπομποστίτσας, όπου υπάρχει μνημέιο πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών και όπου ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Τζούλης, κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους όλων των δυτικομακεδόνων που με δάκρυα στα μάτια παρακολουθούσαν την τελετή.
Τα δάκρυα έγιναν…βόγκος ψυχής! οταν εψάλη το «Υπερμάχω Στρατηγώ» και ο Εθνικός Ύμνος, με αποκορύφωμα, όταν ένα Βορειοηπειρωτόπουλο με φλόγα στα μάτια και με την περηφάνεια ζωγραφισμένη στο κατακόκκινο προσωπάκι του, απήγγειλε ποίημα στη μνήμη των ηρώων του ’40.

    Η Ομοσπονδία προσέφερε 50 τσάντες και σχολικό υλικό στο Ελληνικό Σχολείο – Φροντιστήριο της Κορυτσάς, όπου ως νέες ηρωϊδες, διδάσκουν εκεί την Ελληνική γλώσσα και την ιστορία, Βορειοηπειρώτισσες δασκάλες και Ελληνίδες που δέχθηκαν να υπηρετήσουν εκεί, υπηρετώντας όπως δήλωσαν την πατρίδα και την ιστορία της. Το φροντιστήριο ιδρύθηκε με την φροντίδα του Γ. Προξένου Κοορυτσάς κ. Πρωϊου και με δαπάνες του Μεγάλου Ευεργέτη κ. Εμφιετζόγλου.
Στο κέντρο της Κορυτσάς, επιβλητικός προβάλλει ο νεοεγερθείς Ιερός Ορθόδοξος Ναός της «Αναστάσεως», έργο του Αγίου Δεσπότη Αναστασίου και με δαπάνες του κ. Λάτση.
Σε αυτό το ναό, οι εκδρομείς παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής και η Ομοσπονδία προσέφερε στο ναό, μεγάλη εικόνα του Αγίου Δημητρίου, μια συμβολική πράξη, την ημέρα που συνέπεσε και η γιορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

 

 

 

Πέραν αυτών, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σε μια λαμπρή τελετή στην αίθουσα του ξενοδοχείου, προσέφερε τιμητικές πλακέτες στο Γενικό Πρόξενο Κορυτσάς κ. Ελευθέριο Πρώϊο και στον Πρόεδρο του κόμματος της «Ομόνοιας» κ. Ανδρέα Μήτσιο, για τη συνολική τους δραστηριότητα και την προσφορά τους στο Έθνος.korytsa3

 

Ο Πρόεδρος κ. Τζούλης ευχαριστεί για τη βοήθεια που προσέφεραν, τον Πρόξενο, τον Πρόεδρο της Ομόνοιας, τον υποψήφιο Δήμαρχο Κορυτσάς και προς τη φλογερή Μοσχοπολίτισσα Ελληνοπούλα Μαριαέλενα, που ανέλαβε την ξενάγησή μας, από την πρώτη στιγμή που φθάσαμε στην Κορυτσά μέχρι και την επιστροφή μας στα ελληνικά σύνορα της Κρυσταλοπηγής. Ξεχωριστές στιγμές έζησαν οι εκδρομείς κατά την επίσκεψή τους στην ιστορική Μοσχόπολη και στο πανέμορφο Πόγραδετς, το οποίο είναι κτισμένο δίπλα στη λίμνη Οχρίδα, όπου απόλαυσαν ένα μοναδικό γεύμα και από όπου αργά το απόγευμα της Κυριακής αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη.

 

 

 

korytsa4