ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σύντομο Ιστορικό της Ομοσπονδίας

Η Ομοσπονδία Δυτικομακεδονηκών Σωματείων θεσσαλονίκης ιδρύθηκε στη θεσσαλονίκη το 1952.

'Εχει στη δύναμή της σήμερα 70 Σωματεία και Συλλόγους που εδρεύουν στη θεσσαλονίκη, των οποίων τα μέλη κατάγονται από τους (4) τέσσερις Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας: ΓρεΒενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας.

Η Ομοσπονδία μαζί με τα Σωματεία της οργανώνει αποστολές και εθνικοκοινωνικές εξορμήσεις στις ακριτικές περιοχές. στις ρίζες. πραγματοποιεί εκδηλώσεις, συμπόσια, συσκέψεις, συνέδρια, διακηρύξεις, ψηφίσματα για επίκαιρα κάθε φορά θέματα.

'Εχει επικοινωνία και διασυνδέσεις, στο Εσωτερικό και εξωτερικό με Ενώσεις Μακεδόνων Αμερικής, Καναδά. Αυστραλίας, Ευρώπης κ.ά.

Συγκρότησε μία αξιόλογη βιβλιοθήκη στπν lδιόκτητη μεγαλοπρεπή αίθουσα της, (Βενιζέλου 30) με βιβλία κυρίως από το Μακεδονικό και ευρύτερα Ελλαδικό χώρο.

Χορηγεί υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό από τα έσοδα του κληροδοτήματος Λουκά και Ελπινίκης Παπαναστασίου σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της διαθήκης.

Η Ομοσπονδία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση των απαράγραπτων δικαίων της Μακεδονίας, της Βορείου Ηπείρου, της θράκης.

Για την αξιόλογη προσφορά της έχει βραβευθεί πολλές φορές από φορείς της Πολιτείας και της εκκλησίας.

Τελευταία βραβεύτπηκε από το ανώτατο Πνευματικό ίδρυμα τπς χώρας μας. από την Ακαδημία Αθπνών ως αναγνώριση «για το επί 50 έτη προσφερόμενο έργο της σε θέματα πολιτιστικά κοινωνικά, πνευματικά και Εθνικά».

 

29-12-2008 ΣΤΙΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ